Adriana Trandafir

Adriana Trandafir

Actor
 
 Data nasterii: 26 aprilie 1956
 Locul nasterii: Gaesti, Pitesti

Adriana Trandafir, actrita romana, talentata si versatila, cu o cariera de peste 40 de ani. Pe scena si pe ecran, emotioneaza publicul cu roluri memorabile.

Despre Adriana Trandafir

Adriana Trandafir este o actrita romana de teatru si film cu o cariera remarcabila, care se intinde pe parcursul a peste 40 de ani. Nascuta in 1956, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti in 1979, de atunci dedicandu-se cu pasiune scenei.

Talentul si versatilitatea sa i-au permis sa interpreteze o gama larga de roluri memorabile, atat pe scena, cat si pe ecran. De la personaje comice la drame complexe, Adriana Trandafir a reusit sa emotioneze publicul si sa transmita cu maestrie trairile personajelor pe care le-a interpretat.

Contributia Adrianei Trandafir la scena romaneasca nu se limiteaza doar la actorie. De-a lungul carierei sale, a fost si o voce importanta pentru promovarea teatrului romanesc pe plan international. A participat la festivaluri internationale de teatru si a colaborat cu artisti din alte tari.

Dedicata transmiterii pasiunii sale catre generatiile viitoare, Adriana Trandafir a predat actoria la facultati de profil. Experienta vasta acumulata in teatru si film o transforma intr-un mentor valoros pentru tinerii actori dornici sa isi perfectioneze arta.

Pe langa talentul incontestabil, Adriana Trandafir este apreciata si pentru dedicarea sa profesiei, precum si pentru implicarea sa in diverse proiecte artistice. De-a lungul carierei sale, a fost recompensata cu numeroase premii, printre care Premiul Uniter pentru cea mai buna actrita in rol secundar in 2004.

Adriana Trandafir este o actrita completa, o emblema a scenei romanesti si un model pentru tinerii actori. Pasiunea sa pentru teatru si film, daruirea si talentul sau extraordinar o fac o personalitate artistica de exceptie, care a adus bucurie publicului din Romania si dincolo de hotarele tarii.

„Viața este frumusețe, admir-o. Viața este fericire, gust-o. Viața este un vis, fă din el realitate. Viața este o provocare, înfrunt-o. Viața este o îndatorire, îndeplinește-o. Viața este o bogație, păstreaz-o. Viața este bucurie, bucură-te de ea.”

Adriana Trandafir

Studii

Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, Facultatea de Teatru, sectia actorie, clasa prof. univ. Leopoldina Balanuta, Alexa Visarion, Alexandru Lazar.

Activitate sa profesionala

  • 1982-2005 actrita la Teatrul Odeon
  • 1979-1982 actrita la Teatrul de Stat Resita
  • Presedinta Fundatiei Culturale „Maria Tanase”

Roluri in teatru

Teatrul Odeon

  • Ana in „Stele in lumina diminetii” de Alexandr Galin, regia Gelu Colceag
  • Catinca in „Cum s-a facut de-a ramas Catinca fata batrana” de Nelu Ionescu, regia Eugen Todoran
  • Dorulet in „Visul unei nopti de iarna” de Tudor Musatescu, regia Geta Vlad
  • Floare de colt in „Aventurile lui Habarnam” dupa Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija
  • Gavrilescu in „La tiganci” dupa Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater
  • Grusenka in „Fratii Karamazov” dupa F.M. Dostoievski, regia Alexandru Vasilache
  • Mama in „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, regia Felix Alexa
  • Mama in „De ce fierbe copilul in mamaliga” dupa Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim
  • Maria in „Arta conversatiei” de Ileana Vulpescu, regia Eugen Todoran
  • Maria in „Jean, fiul lui Ion” de N. Tic, regia George Banica
  • Maricica Tunsu in „Opinia publica” de Aurel Baranga, regia Geta Vlad
  • Masa in „Pescarusul” de A.P. Cehov, regia Gelu Colceag
  • Nastasia in „Domnisoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu, regia Horea Popescu
  • Pasaquallia in „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, regia Horatiu Malaele
  • Rose Quimet in „Cumetrele” de Michel Tremblay, regia Petre Bokor
  • Rodica in „Dragoste periculoasa” de Th. Manescu, regia Tudor Marascu
  • Secretara in „Week-end de adio” de W.D. Home si M.G. Sauvojan, regia Mihai Berechet
  • Tiganca vrajitoare in „Alchimistul” dupa Paulo Coelho, regia Anca Maria Colteanu
  • „Au pus catusi florilor” de Fernando Arrabal, regia Alexander Hausvater
  • „Maria Tanase” in „Pasarea maiastra – Maria Tanase” de George Sbarcea, regia George Banica

Colaborari

  • Actrita batrana in „Spectacolul” de Aureliu Manea, regia Chris Simion, Compania D’AIA, participare la Festivalul de Teatru Experimental, Cairo (2003)
  • Numere de pantomima, dans in spectacolele de opera „JAQUES SAU SUPUNEREA” de E. Ionesco și ÎNTRUCHIPAREA VOINTEI de L. de Los Cobos Almaraz, Academia de Muzica, Cluj
  • „Nebuniile iubirii” de Dan Tarchila, regia Ion Lucian, Teatrul de Proiecte, Buzau
  • „Omul cu martoaga” de G. Ciprian, regia Tudor Marascu, Teatrul de Proiecte, Buzau
  • „Un veac de singuratate” dupa romanul omonim de G. Garcia Marquez, regia Sandu Vasilache, Teatrul National din Chisinau
  • Zapacita in „Zapacita” de la ora 4.00 de Nicolae Tic, regia George Banica
  • Ea in „Ancheta asupra unui tanar care nu a facut nimic” de Adrian Dohotaru, regia Eugen Vancea
  • Popeasca in „Mitica Popescu” de Camil Petrescu, regia Dan Stoica
  • Graziella in „Salonul” de Paul Everac, regia Mihai Manolescu
  • Mama in „Acesti sarmani elefanti” de E. Vittorinni, regia Mihai Manolescu
  • Doica in „Romeo si Julieta” de W. Shakespeare, regia Catalina Buzoianu, Studioul de Teatru Casandra

Filmografie

  • Pentru patrie (1978)
  • Inainte de tacere (1978)
  • Expresul de Buftea (1979)
  • Ciocolata cu alune (1979)
  • Punct… si de la capat (1987)
  • Vanatoarea de lilieci (1991)
  • Milionar… la minut (1992)
  • Dragoste si apa calda (1993)
  • Ochii care nu se vad (1994)
  • Passion Mortelle (1995)
  • Faimosul paparazzo (1999)
  • Le record (1999)
  • Le temps du loup (2003)
  • Patul lui Procust (2001)
  • Proprietarii de stele (2001)
  • Bani de dus, bani de-intors (2005)
  • Crash Test Dummies (2005)
  • Dupa ce tatal a plecat (2005)
  • Pacala se intoarce (2006)
  • Vineri in jur de 11 (2006)
  • Doctori de mame (2008)
  • Mostenirea (2010)
  • Buna! Ce faci? (2010)
  • Europolis (2010)
  • Ice Age: Continental Drift (2012)
  • Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012)
  • O seara la Revista (2013)
  • Cheia Sol (2015)
  • Ice Age: Collision Course (2016)
  • Minte-ma frumos in Centrul Vechi (2016)
  • Moana (2016)
  • Fructul oprit (2018)-Lina Boasca
  • Incredibilii 2 (2018)
  • Sacrificiul (2019)
  • Timpul Lupilor regia Michael Haneke, produs de Wega Film Austria, Franta, Germania

Premii

  • Premiul de Interpretare la Festivalul National Studentesc de Teatru (1979)
  • Premiul Revistei „Teatrul” pentru rolul Maria Tanase in PASAREA MAIASTRA – MARIA TANASE (1988)
  • Cel mai bun recital al anului pentru rolul Maria Tanase in PASAREA MAIASTRA – MARIA TANASE (1989)
  • Cea mai buna actrita pentru rolul Maria Tanase in PASAREA MAIASTRA – MARIA TANASE (1990)
  • Premiul de excelenta pentru intreaga echipa de actori pentru spectacolul …AU PUS CATUSE FLORILOR… la Gala UNITER (1992)
  • Marele Premiu la Gala Recitalurilor Actoricesti, Bacau pentru rolul Maria Tanase in PASAREA MAIASTRA – MARIA TANASE (1995)
  • Marele Premiu de Interpretare la Festivalul de Teatru Contemporan, Braila pentru rolul Maria Tanase in PASAREA MAIASTRA– MARIA TANASE (1996)
  • Cea mai buna actrita de comedie la Festivalul de Teatru Contemporan pentru rolul Rose Quimet din spectacolul CUMETRELE (1996)
  • Cea mai buna actrita de comedie a anului la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Ana din spectacolul STELE IN LUMINA DIMINETII (2000)
  • Cea mai buna actrita de comedie a anului la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Rose Quimet din spectacolul CUMETRELE (2002)
  • Premiul UNITER 2004: Cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul Mama din spectacolul DE CE FIERBE COPILUL IN MAMALIGA de Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim

 

Pentru actualizarea paginii sau corectarea informatiilor despre persoana, va rugam sa ne contactati la suport@proticket.ro